Her er du: Dahl PedersenNyheder & events › Volvo og Autoliv i samarbejde om autonom kørsel

Volvo og Autoliv i samarbejde om autonom kørsel

27. oktober 2015

Både Volvo og Autoliv har svenske rødder og er tillige verdensledende inden for bilsikkerhed. De skal nu samarbejde i det banebrydende Drive Me projekt, der er et af de største initiativer inden for autonom kørsel. Drive Me involverer 100 selvkørende Volvo’er, der skal færdes på offentlige veje i området omkring Göteborg med ganske almindelige bilister bag rattet. Det er ikke set tidligere noget sted i verden, at selvkørende biler bliver brugt på den måde, altså til almindelig hverdagskørsel.

Drive Me involverer 100 selvkørende Volvo’er, der skal færdes på offentlige veje i området omkring Göteborg med ganske almindelige bilister bag rattet. Det er ikke set tidligere noget sted i verden, at selvkørende biler bliver brugt på den måde, altså til almindelig hverdagskørsel.

De to virksomheder skal samarbejde om at forske i og udvikle nye sikkerhedssystemer, og ingeniører og andre eksperter fra begge virksomheder vil i fællesskab drive introduktionen af aktive sikkerhedssystemer.

I Drive Me projektet deltager allerede repræsentanter fra både offentlige og private, svenske  virksomheder og institutioner, bl.a. Volvo Cars, Trafikverket, Transportstyrelsen, Chalmers Tekniska  Högskola, Lindholmen Science Park og myndighederne i Göteborg.

Håkan Samuelsson, administrerende direktør og koncernchef for Volvo Cars siger: ”Vi er glade for at kunne byde Autoliv velkommen i Drive Me familien. Autonom kørsel kommer til at gøre vores vejnet bedre og mere sikkert. Jo hurtigere vi kan udvikle de nødvendige teknologier og begynde at tilbyde dem til kunderne jo bedre”.

Der er flere fordele ved, at Autoliv, som er en af verdens førende udviklere af sikkerhedsteknologi til biler, slutter sig til Drive Me alliancen. Autoliv er kendt for at have stor ekspertise inden for forskning og udvikling af bilsikkerhed og kommer til at yde et vigtigt bidrag til udviklingen af avancerede teknologier til autonom kørsel.

Rækken af deltagere i Drive Me projektet afspejler de mange fordele, der er forbundet med selvkørende biler, såsom mere effektiv udnyttelse af vejnettet, mere økonomisk brug af køretøjer, mindre kødannelse og bedre byplanlægning. 

Et meget vigtigt aspekt af autonom kørsel er muligheden for at nedbringe antallet af trafikuheld, kvæstelser og trafikdrab. I henhold til uafhængige statistikker er menneskelige fejl – typisk uopmærksomhed – årsag til over 90 procent af alle alvorlige uheld. 

En selvkørende bil kan opfange og reagere på situationer, der forårsager disse tragedier. De nuværende aktive sikkerhedssystemer til automatisk opbremsning, advarselssystemer hvis bilen forlader vejbanen utilsigtet, og systemer der sikrer, at bilen forbliver i vejbanen, er eksempler på de første skridt hen imod autonom kørsel.

Avancerede førersupportsystemer inden for aktiv sikkerhed er udviklede til at opfange og advare og/eller forhindre uheld ved hjælp af forskellige sensorteknologier som f.eks. radar.

”I takt med at selvkørende biler udvikler sig nedbringes antallet af menneskelige fejl, og ultimativt vil disse biler løfte trafiksikkerheden op på et nyt niveau,” siger Jan Carlson, administrerende direktør og koncernchef i Autoliv.

Drive Me projektet startede i 2013, og man forventer, at de første familier kan sætte sig ind i  projektets biler i 2017.